Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Thursday, 29 March 2012

Damia dah Pandai Meniarap ok!!!

yippie!!! Damia da pandai Meniarap...
Pagi tadi seperti biasa dia bangun jam 2am.. selalunya kalau dia bangun mesti dia nangis2.. nak suru orang angkat dia.. tapi tadi pagi dia boleh layan perasaan, tanpa banyak ragam.. nasip baik juga maminya tersedar masa dia bangun ...

Da bosan layan perasaan.. tiba-tiba je senyum-senyum sambil bebel-bebel.. guna bahasa dia la.. tak lama tu.. dia mengiring..  pas tu memusingkan badan.. taraa... meniarap suda... terkezut den.. agaknya dia bebel-bebel tu nak kasi tau dia nak kasi tunjuk kepandaian dia kut.. hehehe..
macam tak caya je.., rasa baru je lepas lahirkan dia.. now, dah pandai meniarap anak mami ni.. 

Alhamdulillah, gembiranya bila dapat tengo anak sendiri membesar dengan sihat seiring dengan perkembangan mindanya.. 

Next week Damia da nak masuk 4 bulan..  tak sabar nak masuk stage yang setarusnya... ni mami ambik video khas untuk Ayah....

video
penat beguling-guling.. terus pengsan.. huhu



 

Monday, 19 March 2012

Ayah & Damia..

Last week si ayah balik dari MAVA... seperti biasa.. dia akan cari Damia dan bermanja-manja dengan si kecik ni dulu..
tapi alkisahnya hari tu.. damia da tak cam ayahnya.. selalu kalau ayah dia angkat.. bukan main suka.. tapi hari tu bila si ayah agah.. dia buat muka pelik.. pas tu terkial-kial mencari maminya..

Ayah: Damia.. ayah ni.. dah xcam ke? tak kan da tak ingat..
Damia: muka Blur... pas tu pandang tempat lain..
Ayah: Ayah ni.. ni ayah awak ni.... awak tu bukan anak yatim..

Kesia nengo.. tp nk wt cam mana budak kecik kalau da selalu kena tinggal... memang cepat lupa..
Sabo la cik abe heh.. nanti lama2.. dia ok la tu.. huhu



Saturday, 10 March 2012

DIET!!!! yang tidak menjadi..

Setiap hari terasa diri ini semakin tembam.. macam di pam-pam.. aduiii............. so last week.. bermula la cerita.. DIET!!!  Oleh kerana En. Hubby tiada di rumah.. so, tak perlu la masak yang best-best..  (cehh.. macam la pandai sangat masak.. huhu) so, dengan automatic selera pun berkurang.. 

Memang sungguh berkesan.. berat badan turun dengan cepat... tambahan pulak BF Dania..  tapi sebenarnya risau jugak.. takut Damia tidak cukup zat.. tapi disebabkan nak sangat-sangat kuruskan badan.. diet juga..
'bontingal".. 

Isnin - Khamis.. semuanya ok..

Jumaat.. tiba-tiba bekalan susu berkurang.. mau panik..rasa mau nangis pun ada jugak.. sebenarnya lebih kepada menyesal dengan perbuatan sendiri..
apa tidaknya itu la satu-satunya sumber makanan Damia... 
So.. dengan bersungguh-sungguh satu hari melantak & minum air berbotol-botol.. nasip la air susu pulih seperti sediakala... & berat pun bertambah seperti yang asal... aduiii... hahahah...

Ini la pengorbanan seorang ibu.. biar la gemuk asalkan Damia cukup Susu & Vitamin...  
awauuuu........ saya mau kurus!!!! 




 


Tuesday, 6 March 2012

Skill Baru Lagi..

Hari ni Damia da 3 bulan 5 hari...
ni dia skill terbaru yang Damia baru belajar ...  
Daa... (setelah 1 hari practice)




Sangat teruja melalui hari-hari yang penuh dengan kejutan yang tak dijangka... 
 

Monday, 5 March 2012

Damia & Perasaan

Bermula la episod menjadi ibu & bapa damia sepanjang ayahnya berkursus..  Pagi tadi Damia bangun awal.. cam tau-tau ja ayahnya tinggal lama... lucu juga tengo gelagat damia pagi tadi.. tiba-tiba buat muka confuse bila tengo ayahnya memasukkan beg dlm kereta.. agaknya dia ingat nak balik kg lg kut.. huhu... mula-mula dia agak happy juga.. senyum-senyum tengo ayah dia.. tapi.. bila ayah dia dukung dan cakap... "ayah nk g kerja.. Damia duk rumah ngan mami ye.." terus berubah mood... (pandangan mata sayu cam nk nangis tp tahan) sampai muka ayah dia pun dia tak mau pandang.... (memang sah download perangai maminya) huhu.. 
tak sangka betul.. budak 3 bulan rupanya dah ada perasaan....

babai... to be cont...





  

Tuesday, 28 February 2012

Ayah Kena g Kursus 9 minggu

Bila dapat perkhabaran, ayah Damia kena g kursus 9 minggu!!! uuwaaaaa...... meraung dalam hati.. mau taknya 9 minggu beb... lama tu.. kalau 9 hari boleh tahan lagi...
Start 5 Mac sampai 4 Mei.. aduhh...  3 minggu kt MAVA sepang.. dan  6 minggu kt kuching..
kalau kat MAVA tu ok lagi.. at least kalau ada apa-apa boleh la lari balik rumah.. tapi yang kat kuching ni.. aduhh.....  tak terkata..

Ya Allah kuatkan la semangatku untuk menjaga Damia dan  Semoga engkau sentiasa melindungi kami berdua..

Monday, 27 February 2012

Damia Balik Kampung

Dua minggu lepas bawa Damia balik kampung.. 1st time naik flight ngan baby.. mau nya tak berdebar-debar.. huhu.. tp yang bestnya.. diberi layanan special..  so mak paknya pun tumpang sekaki ngan baby.. 
Alhamdulillah... Damia tak meragam.. sepanjang perjalanan dia tidur.. fuhhh.. lega rasanya .. kalu tak mau haru satu kapal.. huhu..  

Ni antara gambar-gambar kenangan Damia kt kampung... 


Damia bersantai bersama Moyangnya...

Ni atok nya mommy.. Moyang damia la.. hansom kan.. 

Ayah tenga ambik hati atok la tu..

sepupu-sepapat damia.. nanti damia da besar buli join gang bas sekolah ni..

kakak cassy dan damia

Atok, Nenek& Abang.. 

Antie Belinda yg kuat bergaya.. huhu..

Mommy,Ayah, Damia.. opss.. perut ayah tak tercover.. huhu..






Monday, 13 February 2012

Balik Kampung...

Yahoo... akhirnya hari yang di tunggu telah tiba...  
happy sangat-sangat..
seawal 3 hari sudah sibuk packing barang-barang.. mana tidaknya.. kemas untuk 3 orang.. huhu..
barang damia pun penuh 1 beg.. sama banyak ngan barang mak pak nya..

Happy-happy juga.. tapi dalam hati agak berdebar-debar juga nak bawak Baby naik flight ni.. bukan apa.. risau juga kut-kut dalam flight meragam.... harap-harap tak meragam la si kecik malam ni... kalu tak haru juga mak pak nya nanti....

Atok dan nenek Damia awal-awal pagi sudah call.... tak sabar la tu... huhu...almaklumlah ni first time cucu dari seberang laut balik kampung..


Wednesday, 8 February 2012

Aku.. dan Thesis..

Setelah hampir dua bulan meninggal kan thesis..  selepas kehadiran Baby Damia.. Hari ini cuba untuk mencari kekuatan untuk memulakan kembali penulisan thesis. Rasa sungguh berat  sekali memulakan setelah lama meninggalkannya..  


Tapi dengan sisa semangat yang ada ku gagahi jua...
cuba membelek2 dokumen lama,  cuba untuk meneliti isi kandungan dan membuat pembaharuan. Tapi selepas beberapa minit berhadapan dengan journal , perasaan buntu menguasai diri. 


Timbul persoalan, Dimana saya perlu bermula???  A or B? Terkaku.. sebentar..
kepala pun sudah mula pening memikirkan persoalan-persoalan yang ada.... ini la penangan bila lama meninggalkan journal-journal yang ada.. 


Kemalasan tetiba menguasai diri.. ohhhhhhhhhh tidakkkkkkkk...  
ya Allah kuat kan la semangat ku untuk meneruskan perjuangan di alam pembelajaran.. 







Sunday, 5 February 2012

Usaha Tangga Kejayaan

Rasa sungguh teruja tengo perkembangan si kecik.. huhu.. 
hah.. mari tengo Skill terbaru damia.. layannnnn....

Hari ni Damia tunjuk Skill Isap Jari ok..  


Alamak... Jauh la pula jari ni.. cam mana ni???  


percubaan yang pertama.. (yahh.. semakin hampir.. mana pulak la mulut saya ni...)


Percubaan yang kedua.. (yahooo.. berjaya juga akhirnya... )


aik kenapa pulak tangan saya pandai lari-lari ni... 


 
                 ini la kesudahannya.. huhu..  bukan main kuat lagi dia menagis ...


 

Friday, 3 February 2012

It's Been a Year! Happy Anniversary Dear!

Diam tak diam.. pejam celik.. duduk, bangun, baring dah setahun rupanya. Hari ni 4 Feb 2012 genap Setahun diriku bergelar isteri kepada En. Hubby.. 

kadang-kadang rasa lambat setahun berlalu, kadang-kadang rasa cepat jer..  Serius, rasa macam baru je kami melayari bahtera sebagai suami isteri.. masih terasa lagi debaran di hari pernikahan..hehehe.. ayat bukan main lagi..  ni ayat setahun sekali je ni.. :p

Rasa sekejab jer.. zaman bujang, zaman gadis, zaman anak dara, zaman gedik - gedik tu berlalu. hahaha..
Sedar-sedar da jadik bini orang.. :).. bukan setakat bini tau.. tapi da jadi Mak orang pun.. huhu..  

Dalam melayari alam rumahtangga selama setahun ni.. memang di akui banyak kenangan manis.. tapi kadang-kadang ada juga masin +masam + macam-macam rasa....gaduh-gaduh manja tu tetap ada.. biasa la lumrah alam berumatangga.. bak kata P.Ramli.. " sedangkan Lidah lagi tergigit.." hehehe.... Berkat sabar & cuba memperbaiki kelemahan masing - masing alhamdulillah ia masih mampu bertahan sehingga hari ni & moga ia berkekalan hingga ke akhir hayat.



Setahun Yang Lalu...  04.02.2011

Ini la hasilnya setelah setahun bersama.. :p ..

Hari ni saya da 2 bulan 2hari..



   





1

Friday, 27 January 2012

Ohh.. Naruto..

Alkisahnya..... Bila Damia  punya  Otosan start addicted to animasi kartun NARUTO...  
Bukan main gigih lagi dia Mendownload  pas tu boleh pulak marathon layan kartun tu... adoiii.. udah2 la tu cik abg oii....  

Saya ni pn minat juga tengo kartun jepun .. tp dari dulu sampai sekarang saya masih tak paham tah apa yang seronok sangat ngan NARUTO ni.. hahaha..

Baik layan drama korea... hikhikhikhik... tp bila buka je Channel Korea, mesti dia membebel, huh xadil betoll.... 
Ayat yang paling pames... Hari-hari korea.. dari pagi sampai malam tengo creta korea... x bosan ker?? hahaha.. hampir setiap hari bole dengar ayat ni....  

Oleh kerana dia pn da addicted ngan NARUTO... so saya pn ambik  peluang utk balas balik bebelan dia tu..  sebenarnya saja je.. nk dengar dia jawab cam mana..
sekali tu.. " I Download ni untuk Damia la.." nanti da besar dia bole layan plk...  bla..bla..bla..
emmm.. pandai betul dia cari alasan.. hehehe.. apa2 je la D.. oiiii... yang penting bahagia.. huhu..

P/s: Damia, Ayah kata, nanti Damia da besar boleh layan NARUTO ngan ayah..
       



Damia Safiya

Cepatnya masa berlalu..hari ni Damia da 1 bulan 25 hari.. rasanya baru semalam melalui pengalaman yang sungguh bermakna dan hanya akan di rasai oleh wanita2 yang bergelar ibu.. huhu..                                               9 bulan yang lalu..Saya ni kiranya bole la di kategori kn sebagai bakal2 ibu yang lasak.. apa tidaknya, dari awal hingga akhir  kehamilan, xreti-reti duk diam.. huhu..  Alhamdulillah sepanjang proses kehamilan , alahan tak banyak dan bb pn xbanyak ragam.. baik je duk dlm peyut mummy..                                                                 
                                                                                                                                                                            29 Nov 2011 Sehari sebelum kejadian... hehehe.. sembang-sembang ngan Enchik suami..                                                      

 Enchik. Suami : I rasa kita dapat BB Boy la..
Saya : Napa plk?? ( almaklum la.. masa scan xnampak.. tp Dr. cakap kemungkinan girl..)
Enchik. Suami : Semalam I mimpi main ngan BB boy..  (siap da pilih nama tu yg xtahan..)
Saya : huhu.. kita tunggu je nanti.. tengo BB apa.. yg ptg sihat..                                                                                         
                                                                                                                                                                                                30Nov 2011 Hari kejadian...                                                                                                                           
( Sepatutnya time ny belum sampai lagi, ikutkan Ramalan Dr. 12 hb 12 2011)                                            

Sekitar Jam 6.30 ptg.. baru balik dari UiTM.. Sampai rumah.. mandi n solat asar.. lepas je solat.. terasa ada air mengalir.. tp perut langsung xrasa sakit pun..dalam hati, alamak ni tanda-tanda nk bersalin ke,  jantung da dup dap dup dap...  terus call Enchik suami bagi tau yang tanda da ada.. apa lagi kalut semacam la.. hehehe.. klu diingatkan balik, dalam bedebar-debar.. sempat jg gelakkan gelagat suamiku yg terchinta... apa tak nya.. dia pulak yg panik lebih-lebih.. (hehehe.. kunun2 saya berlagak Cool la padahal dalam hati tuhan saja yg tahu..)                                                        

Jam 7.15 mlm  Bertolak ke Hospital Sungai Buloh.. Jam 8.00 mlm, sampai hospital.. sampai hospital terus register kt counter.. lepas Register, misi kt counter tu suruh masuk dalam ruangan menunggu.. agak lama juga duk kat ruangan menunggu coz malam tu ramai sangat yg nk beranak.. sampai katil x cukup..                       Dalam Jam 10.45 mlm.. Baru misi tu panggil nk cek Jantung BB katanya..  Bila Dr. sampai dia cakap nk check bukaan pintu Rahim.. malu + bedebar-debar.. tp masa proses mengechek.. malu terus hilang.. rasa nak tendang je Dr. tu.. Apa tak nya.. Senak yang amat...  result.. baru buka 1 cm..  pas tu dia cakap nanti kita check lagi.. tunggu dlm 2-3 jam.. ayooo.... x sanggup rasanya..

1Dec2011 Ruangan Menunggu Bilik Bersalin  Hospital Sungai Buloh
Jam 2.30am.. 
Dr. Panggil nk check  pakai ultra sound.. nak tengo jumlah air ketumban.. takut BB lemas.. 
Dr: Awak rasa sakit x?
saya: tak..
Dr: Air ketumban da kurang ni.. takut BB lemas.. lepas ni saya nk check lagi bukaan Rahim ye..
Saya: hah.. ok.. dlm hati.. kena check lg ke?? aduh.. tp memikirkan BB dlm peyut ni.. tahan je la.. yg penting BB selamat.. 
Dr: 1cm juga la.. emm.. klu sampai jam 5am xbuka2 lg.. esok kita induce.. bagi masuk ubat biar ada contraction .. 
Memang masa tu tuhan saya yang tahu.. perasaan xleh nk di gambarkan..  dalam Jam 4.30am minta izin ngan misi utk keluar jumpa dgn Enchik suami yg setia menunggu di luar, (kunun-kunun charge power la) Rasa terharu jg, dgn kesanggupannya menunggu.. hilang sikit rasa sakit.. huhu.. luv u dear.......... 
 
5am.. resultnya sama ju 1cm.. so kesimpulannya kena masuk wad n induce.. dalam jam 9am masuk ubat yang pertama..  lepas 30minit kesakitan da mula terasa.. rasa macam senguggut, tapi lagi sakit dari senguggut.. nasip la adik2 misi n Dr. kt hospital ni semuanya peramah2..  x la tension sangat.. kira layanan kat hospital ni class A jg la..  Thanks Semua.. huhu... 

Jam 2.45ptg.. Dr. dtg check lg.. result.. 2cm.. pas tu dia cakap klu jam 8mlm  nanti masi lg 2cm, dia akan masuk  ubat dos yg kedua plk.. 

Jam 8mlm.. lepas Dr. cakap masih xada perubahan so dai pn terus masuk ubat.. agak2 dalam jam 9 lebih.. perut da semakin memulas2.. rasa nk buang air besar pn ada.. darah pn da start kluar skit-sikit.. 

2Dec 2011.. kira-kira dlm 12.30am.. memang da xtahan sangat.. so terus panggil misi.. dia check masi lagi 2 cm.. rasa macam nk mati pn ada jg.. hehehe.. macam la tau sakit nk mati tu cam mana kn.. hehehe..
nasip la misi tu inject pain killer, klu x memang xtertahan rasanya.. tp tu pn cuma bertahan dlm 1jam je.. pas tu rasa sakit balik.. saya apa lagi panggil misi tu lagi suru inject.. malangny.. da xboleh kena tunggu dlm beberapa jam.. dia cakap jam 5am baru bole injet.. terpaksalah tahan sambil berguling-guling atas katil.. kejap bediri.. kejap duk atas kerusi.. macam2 gaya kluar nk kasi kurang sakit.. masa tu memang da tak peduli keadaan sekeliling yg saya tau sakit tu kurang sikit.. tp tidak la sampai menjerit-jerit.. huhu.. jerit dalam hati je ok.. huhu..
 
tepat2 Jam 5am.. cepat2 panggil misi.. tujuan nk minta injet pain killer.. coz dia cakap dia bole kasi klu da jam 5..  huhu.. agak2 menghitung masa jg la.. pas tu misi tu ckp dia nk check dulu bukaan.. result 4cm.. Ok xpaya pain killer.. tolak terus g labor room.. da xlama da ni..  saya pn dgn pantas call enchik suami.. suru dia datang hospital skrg jg.. takut nanti dia xsempat masuk n tengo BB kluar.. huhu..

sampai labor room dr. kata kena tunggu lagi sampai fully open 10cm katanya.... lepas puas tergolek2  menahan sakit.. dlm 6.30am Dr.. check lagi.. bukaan baru 7cm.. ahhh.. masa ni memang da xtahan sangat.. sakitny memang xdapat nk di gambarkan... terasa xsanggup lg nk beranak pn ada jg.. agaknya Dr. rasa kesihan kt.. tengo saya tergolek2 atas katil tu tahan sakit.. dia pn suru misi panggil suami masuk... suru bagi semangat katanya..

Bila nampak je muka suami  terus senyum.. lega sangat coz dia ada dikala masa2 yang sangat mendebarkan.. huhu.. tp dalam hati da menagis.. hahaha.. sakit kot... rasa xtertahan.. 
contraction da makin kerap.. jeritan pun makin kuat jg.. huahua.. hehehe.. memang malu dah hilang tah kemana da masa ni.. 
suami bagi semangat.... pujuk-pujuk suruh kuatkan semangat untuk BB.. selawat dan suruh banyak2 ingat allah.. 

Tapi sampai 1 tahap saya da tak tahan sangat-sangat... sampai saya jerit panggil Dr. suru check bukaan.. padahal Dr. tu duk dekat je pon...huhu.. kesian kt Dr.. tu..  rasanya masa tu dalam jam 7am kt.. (jam depan mata tp samar2.. xpakai spek..)

Lepas Dia check....  ok sekarang da boleh teran Fully open 10cm...                                                        misi pun.. kasi Oksigen yg ada bius.. rasanya la.. sebab dia cakap klu rasa sakit sangat baru sedut.. jangat sedut banyak2.. takut nanti tertidur katanya.. 
tp yang kelakarnya.. lepas dapat ja tiub oksigen tu.. saya apa lagi terus letak kat mulut sedut banyak2.. sampai kena marah nga misi tu.. hahahaha...

Dalam proses teran meneran ni ambik masa lama jugak la.. apa tak nya.. contraction kejap ada kejap xada.. sedar2.. penuh bilik bersalin tu dgn misi muda ngan Dr. pelatih.. agak ramai juga la tukang kasi semangat.. masa ni.. perasaan malu dah tah kemana2.. dalam hati.. lantaklah nk jadi apa.. yg ptg BB cepat keluar..
  
45 minit berlalu.. tp BB masih belum keluar lagi.. Jantung BB pun da makin lemah.. saya pn da xlarat nak teran.. so.. Dr. arahkan suami tunggu kat luar sekejap.. dia nk Vacuums 

Tepat Jam 7.55am.. akhirnya.... Tengo ni awak dapat baby apa?? 
saya:" girl"..  menitis air mata sorang ibu.. chee... ;p lepas tengo muka BB terus hilang smua sakit.. tak sabar nk dukung plk.. huhu..
misi " ingat ye baby apa.. 

tengo dorg pasang tag kaki dan tangan kat BB.. pas tu misi tu cakap nk bawa BB kat bilik sebelah nk kasih oksigen.. coz dia sedikit lemas.. 

selang 5 minit suami pn masuk.. ke bilik bersalin.. Dia cakap dia dengar BB nangis tp xsampat lg nk tengo muka BB.. borak2 sambil gelak2 hepi da tukar status... huhu..

pas tu misi panggil suami suruh azan kn BB...  

dlm 30minit menunggu.. baru misi menghantar BB kepada kami..... dapat je baby terus peluk n cium puas-puas.. berbaloi semua sakit yg ditanggung.. 

pandang muka suami, sambil cakap... kita dpt baby Girl... 
Suami: Baby girl pun xape... girl ke, boy ke sama je.. tetap anak ayah..   sambil cium c kecil..

hehe.. semoga kebahagian ni sentiasa milik ku..  

alhamdulillah... terima kasih kepada kawan2.. misi2 dan doktor2 yg terlibat dalam proses kelahiran baby ku....

DAMIA SAFIYA BINTI MOHAMAD FUAD
MASA KELAHIRAN 7.55AM-JUMAAT
BERAT-2.63KG
PANJANG: 50CM..

sekian tuk kali ni.. huhu..
presenting to u.. Damia Safiya

Ayah Sayang Damia.. mummy pn sayang jg..

gaya terbaru.. comell tak... huhu..










    












Saturday, 21 January 2012

Testing....testing.. testing...

Yehhhh.... akhirnya jadi jg Blog ni.. ni pn lepas godek2..( berjam-jam lamanya) memang sah Buta IT.. hehehe..